Anish Giri in Moskou: uitstekend spel maar geen hoofdprijs.

Giri kan remiseban niet doorbreken in Moskou

Anish Giri heeft het Kandidatentoernooi in Moskou afgesloten met een gedeelde vierde plaats. De Hagenaar was uitstekend in vorm in dit elitetoernooi dat besliste over de uitdager voor Wereldkampioen Magnus Carlsen, maar slaagde er niet in om de hoofdprijs op te eisen.

Giri kwam sterk voor de dag en was slechts eenmaal kort in gevaar in het 14 ronden lange toernooi, maar het lukte hem niet om meer te halen uit enkele gunstige en twee gewonnen stellingen. Hierdoor eindigde hij met veertien remises, een opmerkelijk record in de geschiedenis van het Kandidatentoernooi. Die unieke reeks leverde voorspelbare grappen op, maar de experts waren het erover eens dat de Nederlander uitstekend gespeeld had. Zijn Amerikaanse rivaal Hikaru Nakamura concludeerde: ‘Als je naar het beste spel kijkt, het meest correcte spel tijdens het hele toernooi, dan had Anish moeten winnen.’ En Garry Kasparov twitterde: ‘Val Giri niet te hard om zijn 14/14 remise record. Hij vocht en had verschillende totaal gewonnen stellingen. Gewoon slechte psychologie.’

Maar dat alles hielp Giri niet, buiten de nieuwe bevestiging dat hij behoort tot de absolute wereldtop, want hij slaagde er niet in de uitdager van Magnus Carlsen te worden. Dat voorrecht ging naar de Russische grootmeester Sergey Karjakin, die na drie bloedstollende weken in de laatste ronde zijn naaste rivaal Fabiano Caruana versloeg en zo met 8½ uit 14 het recht verwierf om dit najaar in New York om de wereldtitel te spelen. Op een punt achterstand deelde Caruana de tweede plaats met Vishy Anand uit India. Giri deelde de vierde plaats met Peter Svidler (Rusland), Levon Aronian (Armenië) en Hikaru Nakamura (USA).

Het volgende Kandidatentoernooi zal in het voorjaar van 2018 plaatvinden en daar zal de uitdager voor de WK-match van 2018 bepaald worden. In dat Kandidatentoernooi zullen opnieuw acht spelers uitkomen. De komende twee jaar kan Giri zich hiervoor moeten kwalificeren door constante goede resultaten of in de kwalificatietoernooien (de Grand Prix en de World Cup) die hiervoor georganiseerd worden. 

Anish Giri in Moskou: uitstekend spel maar geen hoofdprijs.

Anish Giri in Moskou: uitstekend spel maar geen hoofdprijs.

Terug
Terug
Toekomstig wereldkampioen aan jouw bedrijf binden?
Bekijk de mogelijkheden
Toekomstig wereldkampioen aan jouw bedrijf binden?
Bekijk de mogelijkheden