Dollarphotoclub_64831516

Schaken bevordert leren

Schaken daagt iedere speler uit om goed na te denken, de positie van de stukken te analyseren, een plan te ontwikkelen en deze vervolgens zet voor zet uit te voeren. Spelenderwijs problemen oplossen, patronen herkennen, beslissingen nemen en logisch redeneren horen allemaal bij de sport. Aangezien deze vaardigheden nuttig zijn gedurende het hele leven is het niet verrassend dat onderwijsinstellingen de sport gebruiken om kinderen alvast voor te bereiden op de toekomst.

Vroeg geleerd is oud gedaan

Kinderen die vroeg beginnen met schaken hebben hier de rest van hun leven nog profijt van. Schaken leert ze namelijk om zowel creatief als kritisch naar bepaalde situaties te kijken. Door de situatie te analyseren, een plan op te stellen en dit vervolgens uit te voeren leren ze spelenderwijs problemen en uitdagingen op te lossen. Een strategische vaardigheid die ze gedurende hun hele leven kunnen toepassen.

Er zijn wereldwijd diverse partijen actief die schaken inzetten om prestaties te verbeteren.  Een van de bekendste voorbeelden is First Move. Met hun schaak/leer formule is Chess4Life zelfs een van de 500 snelst groeiende bedrijven in de Verenigde Staten geweest. 

Zelfvertrouwen en sociaal

Schaken bevordert ook het intellectuele zelfvertrouwen en het stimuleert sociaal gedrag. De sport vereist immers discipline en een bepaalde mate van intelligentie. Door het spel te leren spelen ontdekken ze dat ze in staat zijn de complexiteit van het spel eigen te maken. Deze realisatie stimuleert het intellectuele zelfvertrouwen. Doordat ze ook te maken krijgen met winst en verlies worden ze spelenderwijs wegwijs gemaakt met het ervaren van successen en tegenslagen. Dit zullen ze de rest van hun leven in allerlei vormen blijven tegenkomen.

Maatschappelijk doel

Schaken is dus veel meer dan een leuk spel of een uitdagende sport. Kinderen worden beter voorbereid op de toekomst en hebben een streepje voor op diegene die niet met schaken in aanraking zijn gekomen. Ook wordt de sport therapeutisch ingezet bij verschillende behandel- en rehabilitatie methoden.

Voordelen van schaken? Het..

  • Stimuleert zowel de linker- als rechterhersenhelft 
  • Verkleind de kans op Alzheimer 
  • Wordt als behandelmethode voor schizofrenie ingezet
  • Bevordert creativiteit en probleemoplossend vermogen 
  • Draagt bij aan hoger zelfvertrouwen 
  • Werkt therapeutisch en rehabilitatieproces verbeterd
Terug
Terug
Toekomstig wereldkampioen aan jouw bedrijf binden?
Bekijk de mogelijkheden
Toekomstig wereldkampioen aan jouw bedrijf binden?
Bekijk de mogelijkheden